کاهش مقدار چربي اشباع، افزايش ورزش و فعاليت بدني منظم و برخورداري از مراقبت و معالجه باليني، مي تواند کلسترول بد خون (ldl) را کاهش دهد.
در مطالعات باليني مکرراً نشان داده شده است که اقدامات مذکور براي کمک به افراد ديابتي در جهت کاهش خطر بيماري هاي قلبي و کاهش خطر مرگ در اثر حمله قلبي موثر مي باشد.
يکي از رژيم هاي غذايي سالم که به کاهش چربي و کلسترول بد (ldl) خون کمک مي نمايد، رژيم غذايي موسوم به " اصلاحات تغذيه اي در شيوه زندگي " است. در افراد ديابتي اي که سطح کلسترول خونشان غير طبيعي است، معمولا اين نوع رژيم مورد استفاده قرار مي گيرد. در اين رژيم بر کاهش دريافت موادي که کلسترول خون را افزايش مي دهند، تاکيد مي شود. اين رژيم باعث کاهشldl- کلسترول و احتمال ابتلا به بيماري قلبي مي شود.
به عنوان بخشي از اين رژيم غذايي ممکن است از شما درخواست شود که وزنتان را کاهش دهيد و مقدار فعاليت بدني تان را افزايش دهيد، چرا که رعايت موارد مذکور به کاهش کلسترول نامطلوب(ldl) کمک خواهد نمود.
توجه نمودن به برچسب هاي غذايي به افزايش آگاهي شما در زمينه دريافت چربي و کلسترول کمک خواهد نمود.
اجزاي رژيم غذايي کاهش دهنده کلسترول افراد ديابتي عبارتند از:
- مصرف چربي کل مي بايست 25 تا 35 درصد کل کالري دريافتي روزانه باشد.
- اسيدهاي چرب اشباع شده بايد کمتر از 7 درصد کل کالري دريافتي روزانه باشند.
- مصرف چربي هاي چند زنجيره اي غير اشباع (روغن هاي مايع گياهي) مي بايست تا 10 درصد کل کالري دريافتي روزانه را تشکيل دهد.
- چربي هاي تک زنجيره اي غير اشباع ( که از منابع گياهي مانند روغن هاي گياهي و خشکبار استخراج شده است) مي بايست حداکثر تا 20 درصد کل کالري روزانه را تشکيل دهد.
- کربوهيدرات ها مي بايست تا 50 تا 60 درصد کل کالري روزانه را تشکيل دهد.
- مي بايست روزانه 20 تا 30 گرم فيبر دريافت شود. اين فيبر مي تواند از مصرف جو، ميوه و سبزي و حبوبات و غلات کامل تامين گردد.
- ميزان پروتئين رژيم غذايي روزانه مي بايست تا 15 تا 20 درصد کل کالري مصرف شده در طي روز باشد.
- محتواي کلسترول رژيم غذايي مي بايست کمتر از 20 ميلي گرم در طي روز باشد.
- محدود نمودن سديم دريافتي روزانه به 2400 ميلي گرم (معادل با 6 گرم نمک خوراکي).
چند توصيه غذايي در رژيم غذايي تغيير شيوه زندگي در ديابتي ها:
- در مورد مصرف گوشت ها: گوشت هاي کم چرب يا بدون چربي را انتخاب کنيد. ماهي منبع پروتئيني بسيار خوبي است و توصيه مي شود هفته اي 2 تا 3 بار ماهي مصرف نماييد. مصرف زرده تخم مرغ را به 2 بار در هفته محدود کنيد.
- لبنيات از جمله ماست و شير را از انواع کم چرب مصرف نماييد.
- از مصرف انواع محصولات پرچرب اجتناب کنيد ( از جمله: خامه، پنير خامه اي يا پنير هاي پر چرب، شيريني جات ، سس مايونز، سس هاي چرب و غيره).
- مصرف کره و روغن هاي اشباع حيواني را محدود نماييد و به جاي آنها در تهيه غذا از روغن هاي سالم گياهي استفاده کنيد، مانند: روغن کانولا، روغن زيتون، روغن آفتابگردان، روغن سويا و غيره.
- از مصرف خوراکي هاي شور اجتناب کنيد و مصرف نمک روزانه تان را (به 6 گرم نمک يا 2400 ميلي گرم سديم) محدود کنيد.
- در طي روز از انواع ميوه و سبزيجات تازه و سالم استفاده نماييد. سعي کنيد ميان وعده ها و تنقلات شما (به جاي شيريني جات و غذهاي ناسالم)، خوراکي هاي سالمي مثل ميوه ها و سبزيجات باشند.
- سعي کنيد از نان ها و غلاتي که سبوس دار و کم چرب هستند، استفاده کنيد. از مصرف نان ها و محصولاتي که از آردهاي تصفيه شده و بدون سبوس تهيه مي شوند، اجتناب کنيد و به جاي آنها از محصولات سبوس دار مصرف کنيد.
از آنجا که رژيم غذايي تغيير شيوه زندگي براي افراد در معرض خطر بيماري هاي قلبي مناسب مي باشد، ممکن است اين سوال براي شما پيش آيد که چه افرادي بيشتر در خطر بيماري قلبي هستند و بايد رژيم غذايي خود را براي پيشگيري از بيماري قلبي، تنظيم نمايند؟
افراد در معرض بيماري هاي قلبي به شرح زير مي باشند:
- افراد مبتلا به ديابت
- کلسترول hdl خون به ميزان کمتر از 35 ميليگرم در دسي ليتر
- کلسترول ldl خون به ميزان بيشتر از 130 ميليگرم در دسي ليتر
- مردان بالاتر از 45 سال و زنان بالاتر از 55 سال
- زنان مبتلا به يائسگي زودرس که از درمان جايگزيني هورموني استفاده نمي کنند.
- سابقه خانوادگي عوارض قلبي و حمله قلبي يا مرگ ناگهاني در سنين کمتر از 65 سال براي زنان و 55 سال براي مردان، در والدين يا خويشاوندان درجه اول بيمار
- سيگار کشيدن و يا سابقه استعمال دخانيات
- فشار خون بالاتر از 140 بر 90 ميليمتر جيوه و يا مصرف داروهاي کاهنده فشار خون